Wereldgebruiken - China

 
           
 
Help ons Vanharte up to date te houden! Heb je een aanvulling, een opmerking of een idee voor deze pagina? Gebruik de link onderaan de pagina om het ons te laten weten...
Het Chinese Nieuwjaar is het enige Oud & Nieuw-feest dat wij hier bespreken dat niet op 31 december en 1 januari plaatsvindt. Het wordt gevierd ergens tussen eind januari en eind februari. De Chinese kalender is gebaseerd op maancycli. Nieuwjaarsdag valt samen met de eerste dag van het nieuwe Maanjaar. In Westerse kalendertermen begint op 24 januari 2001 het nieuwe jaar, het jaar van de Slang.  
     
     
   
 
U kijkt nu naar de oude pagina's van Vanharte. Vanharte is vernieuwd, en deze pagina's worden niet meer bijgehouden.
Klik hier om naar de vernieuwde Vanharte te gaan.


Schoon

Voorafgaand aan het feest wordt er goed schoongemaakt. Op deze manier begint men opgeruimd aan het Nieuwe Jaar. Oudjaarsavond wordt gevierd in familiekring. Totdat het vuurwerk begint om middernacht. De Chinezen houden van luidruchtig vuurwerk. Oorspronkelijk is ook dit bedoeld om kwade geesten te verjagen.

Rood

De kleur rood komen we in veel van de symbolen tegen. Rood wordt gezien als extra krachtig in het verjagen van het kwade. We vinden de kleur ook terug in de papierstroken waarop gelukwensen staan gekalligrafeerd. Huizen en straten worden hiermee versierd.

Enveloppen

Op Nieuwjaarsdag krijgen alle ongetrouwde kinderen geld in rode enveloppen. Dit wordt gezien als een brenger van geluk. Het feest duurt langer dan ons Oud & Nieuw. Na 15 dagen wordt het feest afgesloten met het Lantaarnfestival. Dit is een enorme processie met duizenden aangestoken lantaarns. Deze schijnen hun licht op het aankomende Nieuwe Jaar.

Verder lezen

Het Chinese Nieuwjaar wordt door een miljard mensen wereldwijd gevierd. Er zijn vele tradities en varianten in de viering. Die zijn hier niet allemaal aan bod gekomen. Geïnteresseerden raden wij aan de website http://home.tiscali.nl/adoptie/chinachild/feestdagen.html eens te bezoeken. U vindt nuttige links en weetjes met daarbij nog een recept voor de nieuwjaarslekkernij Rice Cakes.

 

Gong xi fa cai (Mandarijn)
Gueng Huei Fa Zuai (Kantonees)

Gelukkig Nieuwjaar!

 
 
 
     
 
Heeft u een leuke idee dat past bij deze pagina? Of juist een vraag of een opmerking? Help Vanharte.nl en laat het ons en de andere gebruikers weten: klik op de link onderaan de pagina....
Ben je juist op zoek naar meer informatie over bedrijven? Kijk dan op ons register(klik hier)!
 
   
   
   
 
 
     
     
 

VanHarte Kadozoeker!

Vul de gegevens in van de persoon waar je iets voor zoekt en de vanharte kadozoeker helpt je aan leuke ideeen...

        verder