Kerstman & Co

 
           
 
Help ons Vanharte up to date te houden! Heb je een aanvulling, een opmerking of een idee voor deze pagina? Gebruik de link onderaan de pagina om het ons te laten weten...
De Kerstman rijdt op Kerstavond in een door rendieren getrokken arrenslee door de lucht. Hij stopt cadeautjes in klaar gehangen Kerstsokken. U snapt dat de Kerstman, net als Sinterklaas, tot over zijn oren in het werk zit. Daarom laat hij zijn taak in een aantal landen graag door een ander uitvoeren. Er zijn overigens veel meer overeenkomsten tussen onze Goedheiligman en Santa.  
     
     
   
 
U kijkt nu naar de oude pagina's van Vanharte. Vanharte is vernieuwd, en deze pagina's worden niet meer bijgehouden.
Klik hier om naar de vernieuwde Vanharte te gaan.


De geboorte van Santa

Nederlanders die zich in 1611 in Nieuw Amsterdam (USA) vestigden, brachten Sint Nicolaas mee als beschermheilige van het latere New York. De Amerikanen 'adopteerden' hem en langzaamaan veranderde hij, door toevoeging van elementen uit allerlei culturen, in Santa met zijn rendieren, arrenslee en elfjes. In 1931 liet Coca Cola een advertentie ontwerpen waarop twee kinderen flessen cola aan de Kerstman geven 'for the pause that refreshes.' Maar de Santa zoals men die tot dan toe afbeeldde, was niet bepaald een gezellige vent. De Zweedse kunstenaar Haddon Sundblom ontwierp in opdracht van Coca Cola de Kerstman zoals we hem nu nog kennen: een dikke, joviale  man, gekleed in rood, wit en zwart (de kleuren van Coca Cola). Tijdens de Tweede Wereldoorlog liftte Santa met Coca Cola en het Amerikaanse leger mee naar Europa.

Over de wereld
  • Rusland: Hier worden de cadeautjes gebracht door Baboesjka (van die poppetjes, ja). Het verhaal gaat dat Baboesjka (grootmoeder) drie rijk geklede reizigers onderdak, eten en een warm bed gaf. Achteraf bleken het de drie wijzen te zijn die onderweg waren naar Bethlehem. Baboesjka ging hen achterna met een mand zwart brood en cadeautjes voor het kindje. Toen zij daar aankwam was iedereen echter al vertrokken. Ze legde haar giften in de kribbe en ging terug naar huis, waar zij al snel door engelen werd gehaald.
  • Hongarije: Op Kerstavond leggen Kerstengeltjes de cadeautjes oningepakt onder de boom.
  • Denemarken: Deense families worden bezocht door de Julemand en zijn Julenisser (kabouters die dol zijn op kinderen en dieren). Op Kerstavond wordt daarom een bakje zoete pap voor de deur gezet om de Julenisser gunstig te stemmen.
  • Duitsland: Tijdens de nachtmis brengt het Kerstkind de cadeautjes onder de Kerstboom.
 
 
 
     
 
Heeft u een leuke idee dat past bij deze pagina? Of juist een vraag of een opmerking? Help Vanharte.nl en laat het ons en de andere gebruikers weten: klik op de link onderaan de pagina....
Ben je juist op zoek naar meer informatie over bedrijven? Kijk dan op ons register(klik hier)!
 
   
   
   
 
 

NIEUW! Stuur deze kerst een
videogroet, eenvoudig om te maken
en heel erg leuk om te ontvangen! En.. maak zelf kans op een video/webcam!

     
     
 

VanHarte Kadozoeker!

Vul de gegevens in van de persoon waar je iets voor zoekt en de vanharte kadozoeker helpt je aan leuke ideeen...

        verder