Kabouterfeest


Katinka: “Voor mijn dochter Charlotte, die 5 jaar werd, heb ik een kabouterfeestje georganiseerd. Omdat zij in de herfst jarig is, leeft het thema ‘kabouters en paddestoelen’ erg. Het vergt wel wat voorbereiding, maar op het feestje zelf is dat heel handig. Bovendien vonden mijn kinderen het heel leuk om te helpen met het voorbereidende knip- en plakwerk.

 

Uitnodigingen
(Bezoek ook onze algemene rubriek Uitnodigingen)

 

Paddestoelkaart
Als uitnodiging stuurden we een plaatje van een paddestoel. Hierachter was nog net een puntmuts en een klein gezichtje zichtbaar. We zeiden niet met zoveel woorden dat het een kabouterfeest werd, maar de puntmuts wees hier wel op.

 

Kabouterkaart (ontworpen door Allet)

Klik op de kaart om deze uit te vergroten

 

 

 

 

 

 

Nodig

 

  • een dubbele kaart
  • een enkele kaart, die iets kleiner is dan de dubbele
  • een kabouterplaatje
  • foamtape
  • fotolijm
  • hobbylijm
  • transparant sheet
  • gekleurde hagelslag, suikermuisjes of ander schudmateriaal.
  •  

    Werkzaamheden

     

    1. Snij een passe-partout uit de voorkant van de dubbele kaart (of koop ze met een passe-partout), van ongeveer 7 x 7 cm.
    2. Snij een stukje transparant sheet van 8,5 x 8,5 cm.
    3. Plak het transparant sheet aan de binnenzijde achter de passe-partout. Even laten drogen.
    4. Plak aan de binnenzijde een rand foamtape om de passe-partout, goed aaneensluitend.
    5. Knip het kabouterplaatje mooi uit, dit mag inclusief de achtergrond, en plak dit op de enkele kaart. Meet de juiste plek eerst uit, want deze kaart wordt straks achter de passe-partout geplakt.
    6. Leg de enkele kaart met de kabouter plat voor u en strooi er wat schudmateriaal op.
    7. Haal de beschermlaag van het foam tape af.
    8. Smeer de randen van de enkele kaart in met lijm en plak de dubbele kaart er voorzichtig op, zodat het kabouterplaatje in het midden komt van de passepartout.
    9. Kleine versieringen en een mooie sticker maken de kaart helemaal af

     

    Aankleding

     

    Versiering
    De kamer was versierd met de gebruikelijke slingers en veel rode ballonnen met witte stippen er opgeplakt. Ook op de buitendeur hing een tros rode ballonnen met witte stippen. De stoel van de jarige was versierd met plastic, nep bladeren en beplakt met een grote paddestoel (geknipt uit een herfstfolder). De tekentafel van de kinderen was versierd als ‘kaboutertafel’: groen papier, veel kastanjes, eikels en bladeren (het weekend voor de verjaardag samen verzameld), kabouterknuffels en veel zelfgemaakte paddestoelen (wc-rol, met wit karton erom heen als steel, rode hoed, met witte stippen). Mijn beide kinderen vonden al dat geplak als voorbereiding al prachtig.

     

    Welkom
    Pauline: “Buiten aan de deur komt een grote paddestoel met het huisnummer bij het deurtje en ‘welkom’ erop.”

     

    Levensgrote paddestoel
    Machteld: “Als decor heb ik onze tuinparasol binnen gezet, bedekt met een rood papieren tafelkleed (uitstekende puntjes eraf geknipt, vastgezet met kopspeldjes) met daarop grote witte bollen. Dat was onze ‘paddestoel’ . Het maakte veel indruk op de kinderen, en zelfs degenen die verlegen waren bij het binnenkomen (het was voor de meesten hun eerste verjaardagsfeest) werden er door aangetrokken. Onder de paddestoel had ik twee kleine tafeltjes (salontafel en kindertafel) met kleine stoeltjes (geleend bij vrienden en buren met jonge kinderen).”

     

    Activiteiten
    (Bezoek ook onze algemene rubriek Spelletjes en andere Activiteiten)

     

    De middag duurde 2.5 uur in totaal en had de volgende planning:

    Cadeaus
    Bij binnenkomst kinderen werden alle cadeaus verzameld in een mand. De jarige ging de kamer uit en ieder kind mocht zijn/haar cadeau verstoppen. Toen we gingen zingen mocht de jarige binnenkomen. Eén voor één werden de cadeaus gevonden en uitgepakt.

     

    Cake versieren
    Hierna aan tafel om zelf de plak cake te versieren. Op tafel: slagroom, gekleurde hagel, chocolade hagel, m&m’s, vlaggetjes, suikerpaddestoeltjes etc. Alle bordjes, bekers, en vorkjes waren van rood plastic. Zelf had ik versierde rietjes gemaakt (kabouters uitgeknipt en vastgeplakt aan de rietjes). Maak kleine plakjes, want kinderen eten niet veel; het gaat om de lol van het versieren.

     

    Paddestoelendans
    De de kinderen waren echt toe aan rennen en dansen. We hadden een leuke cd met kabouterliedjes. In plaats van stoelen lagen er op de grond grote kartonnen paddestoelen. Bij het dansen mochten ze deze niet aanraken. Als de muziek stopte moesten ze er natuurlijk opstaan. 

     

    Dierendans
    Carin: “Leg knuffels van verschillende dieren in het midden van de kabouterkring. Een kabouterliedje speelt en als het stopt, moeten de kabouters snel voor de dieren zorgen. Diegene die geen dier heeft, is af. Hij/zij mag één van de knuffels uitzoeken en daarmee op de bank gaan zitten. Het spel gaat door tot 1 kabouter over is.”

     

    Eikels zoeken
    Vervolgens een spannend verhaal over kabouter ‘Pimmetje’ die al zijn eikels in het donkere bos was kwijtgeraakt toen hij wegrende voor de heks. Alle eikels (groen karton) lagen in het hele huis verstopt (vastgeplakt met plakband). Op grote witte vellen moesten de kinderen ze opplakken zodat ze konden zien of ze alle eikels hadden. Als beloning kregen ze van kabouter Pimmetje een cadeau: mooi ingepakt, kleine zakjes met ‘kaboutersnoepjes’. Aan tafel gingen ze dit opeten en kregen nog wat drinken.

     

    Flesjes ruiken
    Na de plaspauze, een laatste spelletje: flesje ruiken (“kabouters kunnen goed ruiken, eens kijken of jullie dat ook kunnen”). Zes flesjes met verschillende drankjes (bijv. appelsap, koffie, sinaasappelsap, cola, soep, citroensap, Fristie, etc.) en elk met een eigen kleur (ze konden nog geen cijfers lezen). Kinderen werden in twee groepen verdeeld, ieder met een volwassene. Twee witte vellen met dezelfde kleuren erop geplakt als de flesjes, waarop een volwassene het antwoord moest schrijven. Ieder kind eerst laten ruiken en dan mogen ze zeggen wat ze denken. De meeste stemmen gelden hierbij.

     

    Plopdans
    Machteld: “We hebben verder onder meer de Plopdans gedaan, en ik heb ook poppenkast gespeeld, over een ‘deugnietkabouter’ die een verjaardagstaart had stuk gemaakt. Tenslotte mochten de kinderen ‘net zoals de kabouters’ gaan vissen uit een wasmand met daarin pakjes met kleine cadeautjes. Dit vonden ze heel spannend.

     

    Kaboutermuts
    Aan het eind kreeg iedereen een kaboutermuts (wit karton in lange puntmuts geniet) die ze aan tafel mochten versieren met glitters, plakhttp://www.vanharte.nl/wp-content/uploads/Images, potloden, stiften, goudpapier, etc. Knip van tevoren mooie sterren uit om erop te plakken (4-5 jarigen waren hiervoor nog te klein).

     

    Schminken
    Terwijl ze aan het knutselen waren, kregen ze allemaal rode kabouterwangetjes geschminkt. Aan het eind van het feest waren ze veranderd in kleine kabouters.

     

    Lampionnenoptocht
    Pauline: “Geef de kabouters allemaal een lampionnetje en ga zo iedereen naar huis brengen. Het leukste is het natuurlijk als het al donker is!”

     

    Hapjes en drankjes
  • Kaboutergebakjes (petit fours)
  • Kabouterpatatjes (mini-frites) en kabouterfrikandelletjes (mini-frikandellen)
  • mini-blikjes cola en sinas
  •  

    Mee naar huis

     

    Kleurtjes met kleurboek
    Klein pakje kleurtjes met een zelfgemaakt kabouterkleurboek. Kopieer hiervoor kabouterkleurplaten en gebruik rood en groen karton als voor- en achterkant.

     

    Knapzakje
    Machteld: “Ze kregen bij het naar huis gaan een knapzakje (stokje met een zakdoek om geknoopt) met daarin een aantal mini-snoepjes en een klein appeltje en peertje.”

     

    Trakteren op school
    Bezoek ook onze algemene rubriek Toffe Traktaties

     

  • Paddestoelcakejes
  • Broodpaddestoelen
  • Paddestoeltoetjes
  • Gezonde paddestoelen
  • Negerzoenpaddestoelen
  • Kabouter Plop-traktatie
  • Paddestoelenbos
  •  

     

    Films, boeken en cd’s
    Bezoek ook onze Boekenkast

     

    Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

     

    Buiten de deur
    Bezoek ook onze algemene rubriek Liever Buiten de Deur

     

    Het kabouterpad
    Gerrie: “Wij hebben ooit een kabouterfeest georganiseerd met daarbij een bezoek aan het bezoekerscentrum van het staatsbosbeheer “Het Zandenbos” in Nunspeet. Bij de informatiebalie van dit bezoekerscentrum kun je een kaboutermuts en een routebeschrijving van het kabouterpad halen. Dit kabouterpad is een route die wordt gelopen door paaltjes te volgen die er uitzien als kabouters. De routebeschrijving bevat spelletjes en opdrachten. In het bezoekerscentrum kan worden gekeken naar een leuke kaboutervideo. Naderhand kreeg iedereen een kabouterdiploma dat was ondertekend door een ‘opperkabouter'”.

    Vanharte

    Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

    Recente artikelen