Hoe houden we ze bezig?


Het is een hele opgave een grote groep nerveuze kinderen op een leuke manier bezig te houden in de aanloop tot de komst van de Sint. Hieronder vindt u tips om dit iets gemakkelijker te maken. Sint op het werk

Renate: “Vorig jaar hebben wij een sinterklaasfeest georganiseerd voor de kinderen van onze medewerkers. Dat was een enorm succes. Daarom doen we het dit jaar weer.

De kamer waar het feest wordt gehouden, heb ik helemaal versierd. In de hoeken staan jute zakken met stro erin en ingepakte kartonnen dozen. Slingers aan het plafond en natuurlijk is de stoel van de Sint heel fleurig. En geen stoel op wieltjes! Ik heb een aantal cd’s met Sinterklaasmuziek.

Voor als de kinderen binnenkomen, heb ik een grote knutseltafel gemaakt. Hieraan kunnen ze kleuren, krijten, wasco-en, knippen en plakken om iets voor de Sint te maken. Er is een ballonnenclown die mooie hoedjes maakt en als de sint binnenkomt een liedje gaat zingen met de kinderen.

Dan mogen alle kinderen even bij de Sint komen en krijgen ze een handje pepernoten mee. Aan het einde krijgt iedereen een cadeau en dat mogen ze tegelijk openmaken. Tijdens het openmaken vertrekt de Sint.

De papa’s en de mama’s drinken ondertussen een lekker glaasje wijn en de kinderen mogen zelf snoep pakken.”

Kampeer-Piet

Jolanda: “De weken voor de aankomst van Sint speelt er bij ons op school altijd een heel verhaal. Ooit had Sint te veel Pieten meegenomen. Hij kon ze niet allemaal in het hotel onderbrengen. Eén Piet sliep daarom elke nacht in school. Voor hem hadden we een tent neergezet in de hal. Elke dag was daar iets voor de kinderen te zien. Een beslapen bed, resten inpakpapier, een half opgegeten pepernotenontbijt, een brief enzovoort. Ook hebben we de hal eens ingericht als stal. Het paard kon daar dan ‘s nachts even uitrusten.”

Kleurwedstrijd

Leerkracht groep 5: “Vorig jaar hield ik in de klas een kleurwedstrijd. Natuurlijk waren er ook wat kleine prijsjes. Ik koos zelf de winnaars (tegen de kinderen had ik verteld dat de Sint dat zou doen). Toen Sinterklaas in de klas kwam voor een bezoekje, maakte hij de prijswinnaars bekend.”

De Kapotte Laarzen (voor kleuters)

Als Sint in Nederland aankomt, komt er een Piet op school. Hij vertelt de kinderen dat de laarzen of schoenen van de Sint kapot zijn. Hierbij laat hij de kinderen het zeer gehavende paar zien (geleend van iemand). Dit laat hij in de klas achter. Op die dag krijgen alle kinderen overigens al een kleinigheidje in hun laatje.

In de aanloop naar 5 december toe gaan de kleuters met het paar laarzen naar een echte schoenmaker, om deze te laten repareren. Er is vast een schoenmaker zo gek te vinden om hieraan mee te werken. Als Sinterklaas op school komt, krijgt hij van de kleuters zijn ‘eigen’ laarzen helemaal opgeknapt weer terug.

Weg kwijt

Als Sint in het land aankomt, mogen de kinderen hun schoentje zetten. De volgende ochtend blijken de schoentjes leeg te zijn. Maar…. rond de school fietsen, al zoekend, twee Pieten op een tandem. Achterop hebben ze een grote zak. Zouden daar misschien de cadeautjes in zitten? De Pieten worden met geklop op het raam naar binnen gehaald. Tot grote hilariteit van de kinderen fietsen ze natuurlijk de school binnen.

Stom, stom, stom … ze hadden de verkeerde plattegrond. Als het een tijdje later vijf december is, doen de Pieten met de kinderen spelletjes om te leren hoe ze de weg moeten vinden. Zo worden de kinderen bezig gehouden tot Sint arriveert.

Gym Sint

De kinderen vertrekken met een paar vroeg aangekomen Pieten naar een gymzaal. Hier gaan ze oefeningen doen om het Pietendiploma te halen. Afhankelijk van de leeftijd moeten de kinderen kopje duikelen, cadeautjes in schoorstenen gooien, toneelstukjes doen, hoog in het wandrek klimmen, playpbacken en ga zo maar door. Heeft iedereen zijn diploma in ontvangst genomen, dan komt toevallig net (?) de Goedheiligman binnen stappen.

Spelen met Piet

Op de grote dag zelf komen er natuurlijk van tevoren al zwarte Pieten. Zij gaan de kinderen bezig houden. Het verhaal kan heel eenvoudig zijn: Piet is vooruit gestuurd om te kijken of de kinderen wel goed kunnen luisteren, goed spelletjes kunnen doen, de sinterklaasliedjes wel kennen enzovoort. Geef alle kinderen
(als ze dat willen) zwarte wangen als ze binnenkomen. Zo weten de zwarte Pieten dat ze op de goede plaats zijn. Wat gaan ze doen? Hou het simpel. Het feit dat Piet meedoet is al spannend genoeg. Een paar ideeën:

  • Een nieuw liedje of rap leren dat later bij Sint wordt gedemonstreerd.
  • Laat zwarte piet tot slot een leuk verhaal voorlezen, zodat de kinderen weer tot rust komen voor Sint arriveert.
  • Stoelendans. Alternatief voor een kleine ruimte: laat de kleintjes lopen, zij moeten bij de groteren op schoot gaan zitten.
  • Doorgeefspelletjes: laat de kinderen iets doorgeven, zwarte piet staat in de kring. Stopt de muziek, dan moet Piet raden waar het voorwerp is. Lukt dit dan mag het kind dat het voorwerp vasthield in de kring.
  • Fluisterspelletjes: woorden doorfluisteren en afwachten wat er uitkomt.
  • Beroepen uitbeelden (Hints).
  • Pandverbeuren: alle kinderen leggen iets van zichzelf op de grond onder een doek. Piet pakt er ongezien iets onder uit. Het kind van wie het voorwerp is, moet een opdracht uitvoeren. Daarna krijgt het zijn voorwerp terug, met een handvol pepernoten natuurlijk.
  • Kimspel: leg een aantal voorwerpen in de kring. Een van de kinderen pakt iets weg en zwarte Piet moet raden wat er weg is. Daarna zijn de kinderen aan de beurt.

TIP: Om ervoor te zorgen dat alle kinderen aan de beurt komen bij de spelletjes, kunt u ze een sticker op de hand geven als ze zijn geweest.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen