Speciaal voor VanHarte ontwierp Marianne deze speciale Sinttaart. Uw Sinterklaasfeest kan nu niet meer stuk…

 

Ingrediënten

  • cake 20 x 20 cm (zie hieronder)
  • 300 gram botercrème (zie hieronder)
  • 200 gram rode rolfondant
  • 100 gram bruine rolfondant
  • restjes diverse kleuren rolfondant
  •  

    Voor de cake: Voor de botercrème: Voor de decoratie

     

     

  • 5 eieren
  • 150 gram suiker
  • zakje vanillesuiker
  • 125 gram bloem
  • 25 gram maïzena
  • zout
  •  

     

  • 100 gram zachte boter
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel melk
  •  

     

  • 200 gram rode rolfondant
  • 100 gram bruine rolfondant
  • restjes diverse kleuren rolfondant
  • zwarte Piet- en/of Sinterklaasfiguurtjes
  •  

     

    Bereiding cake

  • Verwarm de oven voor op 185° Celsius.
  • Beboter een vorm van 20 x 20 cm en bestuif deze met bloem. weeg alvast de bloem en maïzena af.
  • Doe de eieren en suiker in een kom. Zet de kom in een bak met heet water en mix met de mixer op de hoogste stand 2 à 3 minuten tot er een dikke schuimige massa ontstaat.
  • Zeef de bloem en maïzena boven de kom en schep het voorzichting door de massa.
  • Schenk het beslag in de bakvorm.
  • Bak de cake in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 45 minuten gaar.
  •  

     

    Bereiding botercrème

    Roer boter, poedersuiker en melk tot een stevige massa.

     

    Bereiding taart

    Stap 1

     

  • Snij een rand van 4 cm breed van de cake (figuur 1).
  • Snij het grote stuk over de smalle kant diagonaal doormidden.
  • Snij het smalle deel in drie kleine vierkantjes en één rechthoek.
  • Snij de rechthoek aan één kant schuin af; dit is de schoorsteen (figuur 2).
  •  

     
    figuur 1 figuur 2

     

     

    Stap 2

     

     

  • ‘Bouw’ de cake op een ruime onderplaat op.
  • Plak de schuine stukken als een puntdak met botercrème tegen elkaar aan.
  • Smeer een laag botercrème over de hele cake. Eventuele gaten of oneffenheden kunnen ook met botercrème worden gevuld (figuur 3).
  •    
    figuur 3  

     

     

    Stap 3

     

  • Rol van bruine fondant twee driehoeken die de zijkanten van het dak bedekken. Plak deze op de cake.
  • Rol een lap rode fondant uit en leg deze over het dak.
  • Rol eventueel een strook bruine fondant uit voor net onder de dakrand. Bekleed de schoorsteen met bruine fondant.
  • Plak bovenop een dikke rechthoek.
  • Snijd een stukje uit het rode fondant en plaats daar de schoorsteen. Als de schoorsteen te zwaar is, kunt u een verbinding maken met bijvoorbeeld een ijsstokje (geen sateprikker!).
  • Kerf met een mesje een stenen- en dakpanpatroon.
  •  

     
    figuur 4 figuur 5

     

     

    Stap 4

     

     

  • Pak de kleine stukjes cake in diverse kleurtjes fondant in. Stapel deze naast het dak op.
  • Vorm kleine pakjes van restjes fondant, plaats deze op de schoorsteen.
  • Zet Zwarte Piet- en Sinterklaasfiguurtjes (chocolaatjes of zelf geknutselde) naast en op het dak (figuur 6)
  •    
    figuur 6  

     

     

     

    TIP: Kunt u niet aan fondant komen, gebruik dan gekleurde botercrème. Maak in dit geval een grotere hoeveelheid botercrème en kleur deze met verschillende kleurstoffen. Dik insmeren en met een warm mes glad maken.

     

    Variant 1: Zwarte Piet

    Bak twee ronde cakes en snij van één cake een stuk af, zodat deze iets meer dan half rond is. Snijd de andere cake in de vorm van een zwarte pietenmuts. Smeer alles in met botercreme en bekleed het geheel met zwarte en gekleurde fondant. Snij ogen en mond uit van dunne fondant en plak deze met een paar druppels water op het ‘gezicht’

     

    Variant 2: Cadeautje

    Bekleed een vierkante cake met fondant in 1 kleur en vorm met stroken van een contrasterende kleur een strik: cadeautje! Versier het met Sint- en Piet-figuurtjes.