De Boom


Heeft u nog geen Boom gekocht? Dan heeft u geluk. Hier kunt u iets lezen over de achtergronden van de Boom, de Boom in andere landen, verschillende soorten Bomen, hoe u de beste Boom uitkiest en hoe u ervoor zorgt dat hij het redt tot Driekoningen.

De Kerstboom is ook in de 21ste eeuw niet weg te denken uit de Nederlandse huiskamers. Toch is de Kerstboom lange tijd verguisd geweest als heidens symbool. De blijvend groene spar versierd met lampjes of kaarsjes, staat namelijk symbool voor de terugkeer van het licht in de lente en is een overblijfsel van de Germaanse Midwinterviering.

Lampjesellende

Een boom uitgezocht, naar huis gesleept, de kerstversiering uit de verste hoek op zolder geplukt, en eindelijk staat hij er dan: de Boom. Nu alleen nog de stekker in het stopcontact, en zie…. NIETS. In die hele slinger kerstboomlampjes zit er dus eentje los of is er eentje kapot. Wat een ellende. Met een beetje pech begeven plotsklaps alle lampjes het. Vraagt u zich ook wel eens af hoe dit mogelijk is? Wij vonden het antwoord in de Intermediair. Daar vertelde G.E. Wiersma uit Buitenpost:

“Een aantal jaren terug was Kerstboomverlichting zo ontworpen dat de (seriële) schakeling werd verbroken als er één lampje kapot ging. Alle lampjes gingen dan tegelijk uit. Tegenwoordig zijn de lampjes voorzien van een schakeling die ervoor zorgt dat de stroom niet verbroken wordt als één lampje stuk gaat.

Wel neemt de spanning over de resterende lampjes toe, waardoor deze sneller kapot gaan. Wanneer verschillende lampjes defect raken, neemt de spanning over de resterende lampjes zover toe dat er een kettingreactie ontstaat waarbij alle lampjes snel achter elkaar doorbranden. Om dit te voorkomen is het verstandig defecte lampjes direct te vervangen.”

Grootste Boom

De grootste ‘Kerstboom’ van ons land staat elk jaar in Ijsselstein. Hier wordt de TV-zendmast ‘Gerbrandytoren’ eens in de vijf jaar rond Kerstmis versierd met 121 lampjes. Aangezien de mast 385 meter hoog is, is hij in de wijde omtrek te zien. Hij wordt in het Guiness book of Records vermeld als grootste verlichte zendmast van de Benelux. 

De Boom in cijfers

In 1999 kocht 45% van de Nederlandse huishoudens (ruim 3 miljoen) een kerstboom. Er worden steeds duurdere bomen gekocht, zoals blauwsparren en de Nordmann-spar. De gemiddelde prijs van een boom met kluit was toen 21 gulden, zeg maar 10 euro.

De boom met kluit wint terrein. In 1999 had 64% van de verkochte bomen een kluit. Zeven procent van de verkopen betrof een kunstboom. 1,1 miljoen huishoudens had geen boom in huis. In de meeste gevallen ging het hier om eenpersoonshuishoudens. Ruim eenderde van de bomen werd bij een tuincentrum gekocht, 17% bij een handelaar op straat en 16% bij de kweker.

(Deze informatie is afkomstig van het productschap Tuinbouw.)

De geschiedenis van de Boom

Bij veel voorchristelijk volken was de spar het symbool van groei en bloei en verjager van heksen en slechte geesten. Vroeger bond men sparrenboompjes hoog in de mast van een terugkerend schip, ten teken dat men met Kerst weer thuis hoopte te zijn. In de vijfde eeuw dook de spar op als Boom des Levens in mysteriespelen in Duitse kerken.

Hij was behangen met appels (de zonde) en ouwel (de redding). Later werden de appels en ouwel vervangen door koekjes in allerlei vormen. In de negende eeuw verbood Karel de Grote het opzetten van een kerstboom en in de tiende eeuw deed paus Martinus II hetzelfde in Italië.

Pas in de zeventiende eeuw dook de versierde spar weer in het openbaar op. De eerste versierde kerstboom was weer te bewonderen in 1605 in Straatsburg. Pas in het begin van de negentiende eeuw zette deze traditie goed door in ons land.

De Boom in India

In India versiert men bananenbomen in plaats van sparren. Er worden mangobladeren gebruikt in plaats van hulst en olielampjes in plaats van kaarsen.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen