Naast het beschilderen van eieren zijn er nog vele andere creatieve projecten te bedenken, waarbij eieren een hoofdrol spelen. Wat dacht u van het maken van een mozaiek van de kapotte, gekleurde schillen van de paaseieren? Hier leggen we u in elk geval uit hoe u de mooist beschilderde eieren kunt creëren.

 

Zoals iedereen waarschijnlijk wel weet is het verstandig altijd voorzichtig te zijn met eieren. Te veel eieren is slecht voor het cholesterolgehalte in uw bloed, en daarnaast kunnen eieren besmet zijn met Salmonella. Waar moet u op letten bij het kopen en bewaren van eieren:

 

  • Doe bij aankoop even het eierdoosje open en kijk of de eieren heel zijn.
  • Kijk naar de houdbaarheidsdatum. Eieren staan nooit langer dan 28 dagen in de winkel.
  • Gebruik nooit eieren die beschadigd of over de houdbaarheidsdatum zijn.
  • Koop de eieren ook niet te kort voor gebruik. Koopt u ze ongeveer een week voordat u ze nodig heeft. Eieren die ‘te vers’ zijn zijn heel moeilijk te pellen zonder ze te beschadigen. 
  • Berg de eieren zo snel mogelijk na aankoop op in de koelkast. Laat ze in hun karton zitten en zorg dat ze niet samen met sterk ruikend voedsel worden bewaard (zoals bijvoorbeeld vis). Eieren nemen heel snel de geur en smaak aan van het voedsel waar ze bij worden opgeborgen. 
  • Weet u niet zeker of een ei vers is, dan kunt u het in een glas water leggen. Blijft het ei op de bodem liggen, dan is het vers. Drijft het ergens midden in het water dan is het ei nog wel goed, maar niet echt vers. Drijft het echt op het water, gooi het dan weg!
  •  

    Eieren koken


    U kunt de eieren koken of uitblazen voordat u ze beschildert en/of versiert. Dit is volgens de experts de beste kookmethode:

     

  • Leg de eieren in koud water en breng dit aan de kook. 
  • Zodra het kookt, haalt u de pan van het vuur en laat u de eieren 15 tot 20 minuten in het hete water liggen. 
  • Laat de eieren schrikken in koud water, zodat ze beter te pellen zijn. 
  •  

    Eieren uitblazen


    Het is even oefenen, hard blazen en een schort is geen overbodige luxe. Voor wie het toch wil doen volgt hier de werkwijze:

     

  • Prik met een scherp voorwerp een klein gaatje in de boven- en onderkant van een ei. Zorg ervoor dat u ook het binnenste velletje goed doorprikt.
  • Nu komt het smerigste werk. Hou het ei boven een bak en blaas door een van de gaatjes de inhoud naar buiten.
  • Spoel het ei goed na met water. 
  • De inhoud van de eieren gebruikt u voor een heerlijke omelet als beloning voor het schoonmaakwerk dat u na dit karweitje te wachten staat.

     

    Eieren versieren


    U kunt de eieren kleuren door ze in (natuurlijk) gekleurd water te koken:

     

  • Leg eieren op de bodem van de pan (stapel ze niet op elkaar) en doe er water bij zodat ze volledig onder water liggen
  • Voeg een theelepel azijn toe (dat maakt de kleur sterker)
  • Voeg het natuurlijke kleurstof toe. Hoe meer eieren u tegelijk kookt, hoe meer kleurstof u nodig heeft.
  • Breng het water aan de kook, zet het vuur laag en laat de eieren 15 minuten koken.
  • Laat de eieren afkoelen. Zijn de eieren niet voldoende gekleurd, laat ze dan bedekt met het kleurmiddel een nacht in de koelkast staan.
  •  

    Alles wat vlekken geeft in uw kleren, kunt u in principe als natuurlijk kleurmiddel gebruiken. Het is gewoon een kwestie van experimenteren. Natuurlijk kunt u ook kant-en-klare eierverf in de winkel kopen. Een paar voorbeelden van natuurlijke kleurmiddelen:

     

  • bieten (licht rood)
  • schillen van een limoen of sinaasappel, wortel, selderijzaad (licht oranje)
  • kurkuma/koenjit/saffraan (geel)
  • spinazieblaadjes (licht groen)
  • bosbessen (blauw)
  • sterke koffie/koffiedrab/uienschillen (beige/bruin)
  •  

    Gaat u hardgekookte of uitgeblazen eieren beschilderen? Hieronder vindt u wat speciale en minder speciale tips en technieken:

     

  • Plak allerlei versiersels op het (geverfde) ei. Denk hierbij aan dingen als kleine gedroogde bloemetjes, glittertjes, lintjes en papier. Eigenlijk is alles wat klein genoeg is en geplakt kan worden mogelijk. 
  • Versier het ei met krijtjes of (speciale) stiften. 
  • Al weken voor Pasen zijn speciale eiersjablonen en apparaatjes om ei in vast te klemmen bij het schilderen, te koop.
  • Leg  de gekookte eieren ook een minuut of tien in een bakje met speciale voedingskleurstof. 
  • Breek de schil van het gekookte (!) ei door het over tafel te rollen en leg het dan 10 minuten in een bad van voedingskleurstof. Afpellen en in mooie eierdopjes serveren! 
  • Bedruppel de schil van het ei met kaarsvet voordat u het ei in het verfbad legt. Laat het ei drogen en haal het kaarsvet eraf. Herhaal dit eventueel een paar keer met verschillende kleuren. Begin altijd met de lichtste kleur.
  •  

     

    ‘Buitenlandse’  eierverftechnieken

  • In Duitsland en Oostenrijk worden op Witte Donderdag groene eieren gebruikt
  • Slavische mensen versieren eieren met speciale patronen van goud en zilver
  • Oostenrijkse artiesten plakken kleine plantjes op eieren. Vervolgens worden ze gekookt. De plantjes worden verwijderd, waarna een wit lijnenpatroon te zien is. 
  • Polen en Oekrainiers staan bekend om hun Pysanki-eieren. Deze eieren zijn een waar stukje vakmanschap. De eieren worden gedeeltelijk bedekt met gesmolten bijenwas en vervolgens in een verfbad gedompeld. De was wordt er weer afgehaald en op andere plekken opnieuw aangebracht, waarna het procedee zich herhaalt.